Speciaalbier naar een hoger niveau Thuis Media Portfolio Verbindingen Nieuws Bierkaart Wij zijn
            
 Hieronder staat een willekeurige selectie van de activiteiten van De Bierverbinding.

Bier-/kaasproeverij in Molen Het Klaverblad
In navolging op de Bier-/kaasproeverij in Cultuurkoepel Heiloo heeft Frans Ruiter een Bier-/kaasproeverij gegeven in Molen Het Klaverblad op de Zaanse Schans. Met 35 personen in een kleine knusse ruimte vond deze proeverij meer in een huiskamersfeer plaats. Op de zeer gezellige middag werden de volgende combinaties geproefd:
BrouwerijBierType%KaasType
Van SteenbergeAugustijn (1987)Blond8,0%SikkepitHollandse geit
De SchansSchwarzSchwarz5,0%5 jaar oude BoerenkaasBoerenkaas
DampegheestZware HufterGerstewijn10,0%5 jaar oude BoerenkaasBoerenkaas
Bourgondische BrouwersAdelheidBlond7,9%Bastiaanse BlauwHollandse Blauwader koe
JopenTrinitas TripelTripel9,0%Boû d'FagneZachte gewassen korst
BreugemSaense KrachtQuadrupel11,0%Le Délice de BourgogneWitte korstkaas
Biercursus slijterijpersoneel
Dat er steeds meer vraag naar Speciaalbier is ondervinden medewerkers van slijterijen ook. Maar hebben die wel genoeg kennis om de klant adequaat te woord te staan? Frans Ruiter heeft voor medewerkers van een slijterij te Volendam een Biercursus in twee avonden gegeven om hun kennis van Speciaalbier te verhogen. De eerste avond kregen ze algemene bierkennis bijgebracht en de tweede avond specifieke kennis die ze direct in de praktijk kunnen gebruiken.

De volgende onderwerpen werden besproken: Hoe proef, of eigenlijk degusteer je nou bier? Informatie over geuren (ruiken), smaken en kleuren. De grondstoffen van bier, het brouwproces en de houdbaarheid. De uitleg over informatie op een etiket en de regels die gelden ten aanzien van bier. De verhalen achter etiketten en de verschillende biertypen. Hoe stel ik een assortiment samen en hoe sorteer ik die? Wat kun je nog meer doen met bier zelf en met bier en spijs, en tips om de verkoop van bier in de slijterij te verhogen. Er werden ook twee brouwfouten geproefd om deze te kunnen herkennen en twee oude bieren om de smaakevolutie van bier te ervaren.
Zintuiglijk Wandel-Bier-Eet Arrangement
Op deze prachtige zondagmiddag hebben drie verschillende bedrijven hun handen ineen geslagen om een gecombineerd en gevarieerd programma te bieden. Bij de ontvangst met koffie of thee en cake in Visrestaurant Vis & Meer op Camping Bakkum leerden de deelnemers elkaar kennen. Hierna ging de groep met Sandra Roubos van Mensendieck Limmen een bos-/duinwandeling maken waarbij enkele zintuiglijke bewustzijnsoefeningen uitgevoerd werden, eenmaal zelfs onder toeziend oog van een prachtige Schotse Hooglander. Aan het einde van de middag kregen de deelnemers van Frans Ruiter een aantal bieren te proeven, waarbij de geboden spijzen de smaken een totaal andere kant op stuurde. Een aparte zintuiglijke ervaring! Als laatste trakteerde Karin Oosterling van Vis & Meer ons op een verrassend afwisselend vis/vleesmenu. De reacties waren dusdanig dat “de drie” het evenement in 2015 zullen herhalen, met dezelfde insteek maar dan anders!

Oude Spontane Gistingsbierenproeverij
Deze zondagmiddag organiseerden we bij De Drie Dorstige Herten in Utrecht een zeer speciale proeverij van negen Bieren van Spontane Gisting tussen de 25 en 31 jaar oud. De aanwezigen varieerde van “beginnelingen” tot echte zure bieren kenners. Door de leeftijd duurde het ontkurken soms langer dan het uitschenken en een zeefje was hierbij ook geen overbodige luxe. Toch is het gelukt alle negen bieren op een schappelijke wijze in het glas en op tafel te krijgen. Opvallend goed was het oudste bier van de middag: een Oud Beersel Geuze uit 1982. Zo bleek uit de kurk, want de fles droeg geen etiket. De Liefmans Kriek uit 1988 vond ik persoonlijk de mooiste, een heel zacht, vol, fruitig en vineus bier! Van het meest frisse en meest koolzuur bevattende bier kon niet achterhaald worden wie de producent c.q. geuzesteker was. De flessen hadden geen etiket en de kurken vielen zo kruimelig uiteen dat, mocht er al een tekst op hebben gestaan, deze niet meer zichtbaar was. De meest zure bleek de Gueuze van De Troch, met een pH die waarschijnlijk ergens rond de 3 lag. De Girardin Kriek was de enige die (per fles verschillend) geoxideerd was en daarmee als minst in de smaak viel. En de meest zoete was de Gueuze van Lindemans. Goed van smaak, maar wel het buitenbeentje van de middag.
Jureren bij de Brand Bierbrouwwedstrijd
Brand heeft samen met PINT voor de tweede keer een Bierbrouwwedstrijd voor amateurbierbrouwers georganiseerd. Het thema dit jaar was Zwaar Blond. Ook deze keer werd Frans gevraagd de eerste selectie mede te jureren. Bij het OP&P Product Research in Utrecht jureerden tien ervaren proevers, waaronder twee (bekende) brouwmeesters van Brand, de ingezonden bieren. Hieruit zijn de beste tien geselecteerd die doorgingen naar de finale op 1 juni 2013.
Foto's: www.brand.nl
Proeverij De Kleine Deugniet Alkmaar: België tegen Nederland
Bij de tweede bierproeverij in het Belgische Biercafé heeft Frans drie Belgische Tripels en drie Nederlandse Tripels blind en in opbouwende smaakintensiteit laten proeven. Ten eerste voor een gezellige en smakelijke avond, ten tweede voor een klein competitie element. Welk land komt als beste uit de bus? België heeft deze avond gewonnen. Dat één van de Nederlandse Tripels niet helemaal was wat ie behoorde te zijn zou daar natuurlijk een rol in gespeeld kunnen hebben… Het laatste bier werd tevens als lekkerste beoordeeld en als afsluiter had Frans nog een Leffe Tripel van 24 jaar oud laten proeven.
Geproefd zijn:
St.-Feuillien TripelBrasserie St.-Feuillien8,5%BE
Zeeburg TripelBrouwerij Zeeburg8,2%NL
ScheepsrechtBrouwerij De 7 Deugden7,0%NL
ZeezuiperScheldebrouwerij8,0%BE
Beemster TripelBrouwerij De Lepelaer8,5%NL
Floreffe TripelBrouwerij Lefèbvre8,0%BE
Foto's: De Kleine Deugniet
Introductie WitGoud
Tijdens het Noord-Hollands Bierfestival van PINT Regio Noord-Holland werd WitGoud geïntroduceerd. WitGoud is een Weizen en het eerste bier van HollandsGoud waar Frans het recept voor ontwikkeld heeft. Het frisse, licht kruidige bier werd goed ontvangen door de bezoekers!
Ondernemend Heiloo vroeg ons of ze een rondleiding bij Brouwerij Dampegheest in Limmen konden krijgen, aangevuld met een proeverij. Geen probleem natuurlijk! Op vrijdagavond 25 november 2011 heeft Frans ze de volgende bieren laten proeven:
DampegheestAntje van Gerrebrandje5,5%
DampegheestSkoftig7,6%
De EemTasty Lady6,2%
DampegheestBockbier8,0%
FlorindiaModderwater8,0%
DampegheestZware Hufter10,0%
SmaakExplosies 2011
In het afgelopen weekeinde van 24 en 25 september 2011 werd voor de derde maal het Foodfestival SmaakExplosies georganiseerd op het Hembrugterrein van de voormalige munitiefabriek in Zaandam. Aan dit festival hebben we met ons bedrijf “De Bierverbinding” meegedaan. Voor dit festival hadden we een uitgebreide bierkaart met bieren uit Nederland ontwikkeld om ter plaatse te degusteren. Gedurende het festival konden de bezoekers bij ons kennismaken met 22 verschillende bieren. Wij hadden een zeecontainer tot onze beschikking die ingericht is als buurtcafé (zie foto’s). Daarnaast hebben we zowel op zaterdag als op zondag om 14.00 uur en om 16.00 uur onderstaande workshops gegeven.

Workshops Nosing and tasting
Om 14.00 uur was dit een korte cursus bierproeven waarin de nadruk lag op bier degusteren en basissmaken herkennen. De onderstaande bieren hebben tijdens deze eerste workshop geproefd.

BierBrouwerijBierstijl
Beemster BlondDe LepelaerBlond
Jopen Extra StoutJopenStout
BrutusMaximusAmerican Pale Lager
Bommen & GranatenDe MolenDessertbier


Om 16.00 uur lag de nadruk op bier en spijscombinaties, hierbij werd gekeken naar geschikte combinaties van bier en spijs. De onderstaande combinaties zijn aan de orde geweest.

BierBrouwerijBierstijlSpijs
Zomer SkarrelDampegheestTarwebier (met mango)Mango
FrancesconerDe BierverbindingWeizenGerookte zalm
Zware HufterDampegheestQuadrupelGorgonzola
Emelisse IRSEmelisseImperial Russian StoutBierbonbon


Tijdens de workshops hebben we veel enthousiaste reacties ontvangen. Velen hebben ervaren dat bier meer is dan Pils alleen en dat bier en eten verrassend goed bij elkaar passen.

Bierkaart
De Bierkaart was veelzijdig en bood voor elk wat wils; zowel voor de startende bierdrinker als voor de bierkenner waren er bieren te ontdekken. Voor de samenstelling van de bierkaart zijn we uitgegaan van bierstijlen. Natuurlijk mochten bekende bierstijlen als Pils, Witbier, Blond, Dubbel en Tripel niet ontbreken, maar er was ook ruimte voor meer onbekende stijlen zoals Stout, Porter, Bitter Blond en Gerstewijn.
Daarnaast wilden we uitgaan van Nederlandse brouwerijen. Ook hier was het kenmerk dat naast bekende brouwerijen zoals Alfa, Gulpener en La Trappe er veel ruimte was voor kleinere brouwerijen zoals Jopen, Klein duimpje, Dampegheest en Leidsch Bier. Tijdens dit festival waar smaak en bewust bezig zijn met het milieu hand in hand gaan, mocht op de kaart het enige glutenvrije, biologische en fairtrade pils Mongozo natuurlijk niet ontbreken.
Ook hebben we wederom aangetoond dat bier niet bederft door van een bier een vers exemplaar vergelijkend te laten proeven met een zelfde bier van 24 jaar oud. De volledige kaart is als PDF hier te bekijken.
Een visuele impressie van het totale festival: smaakexplosies.nl.
Op 3 juni 2011 is er een verkorte bierproeverij gegeven voor een groep mannen uit Egmond, tijdens een barbecue-avond “Men Only”. Geproefd zijn (de Egmondse bieren op verzoek):
Sancti AdalbertiEgmondse Witte4,7%
Zeebonck’t Vølen6,5%
Sancti AdalbertiEgmondse Tripel7,5%
Van HonsebrouckKasteelbier Bruin (uit 2001)11%
Op 18 maart 2011 zijn bij een jeugdveiling ten behoeve van Voetbalvereniging Limmen 7 kavels van 2 personen voor het bijwonen van een bierproeverij geveild. Frans heeft de jeugdige bieders ruim een maand later de volgende bieren voorgeschoteld:
MongozoPremium Pilsener5,0%
S.N.A.B.X-Porter4,5%
De FonteinEuleteul Zomer5,1%
MommerieteBlond6,5%
HuygheDelirium Tremens8,5%
JopenJohannieter9,0%
De in Gouda gevestigde Irish Pub Paddy’s wilde graag een Britse Bieren proeverij georganiseerd hebben. Ron heeft dit voor zijn rekening genomen en heeft de volgende bieren geschonken:
St.PetersOrganic Ale4,5%
William BrothersKelpi Seawied4,4%
William BrothersElderberry Black Ale6,5%
BrewdogPunk IPA5,6%
MeantimeChocolate Stout6,5%
Willian BrothersAlba Scots Pine Ale7,5%
Ron heeft voor Handbalvereniging Vires te Gouda een Winterbierenproeverij met Powerpointpresentatie gegeven. De volgende bieren zijn geproefd:
BudelsKolos7,5%
De MolenPiek & Ballen8,5%
TexelseTexels Tripel8,5%
EmelisseWinterbier9,0%
JopenJohannieter9,0%
MommerieteHeere van Gramsbergh11,2%
De Personeelsvereniging van het PWN Waterleidingbedrijf heeft voor haar medewerkers een bierproeverij laten organiseren. Het thema was Noord-Hollandse Bieren en de volgende bieren zijn geproefd:
Antje van GerrebrandjeDampegheest6,5%
Extra StoutJopen5,5%
Beemster Blond De Lepelaer6,0%
ChristmasRiva7,8% (een extra bier 23 jr oud)
FazantKinhem7,0%
Texels OndeugdTexelse9,5%
MaryDe Prael9,6%
Pilstest Mongozo
De Bierverbinding heeft bij de introductie van het Premium Pilsener van Mongozo in het Dorint Hotel Amsterdam-Airport samen met negen andere bierkenners en –liefhebbers een vijftal pilseners beoordeeld op type en smaak.
Hierbij zijn de pilseners geproefd van Bavaria, Heineken, De Leckere (biologisch), Mongozo (biologisch, glutenvrij en fairtrade) en het Duitse Schnitzer Bräu (glutenvrij). Overall is Mongozo op de vierde plaats geëindigd, maar in de categorie smaak als tweede, achter De Leckere.
Bier-/spijsproeverij van Texelse Bieren
Locatie: Restaurant Elders te Hoofddorp.
De Bierverbinding vertegenwoordigde De Texelse Bierbrouwerij op het Hesp Bierfestival te Amsterdam.