Even voorstellen

is een organisatie die verbindingen legt tussen brouwerijen, horeca en consumenten. Dit doen wij onder andere door middel van het organiseren van proeverijen en bierevenementen, advies geven over bier aan tafel, (advies geven over) het samenstellen van een goede en gevarieerde bierkaart, het ontwikkelen van recepten voor nieuwe bieren, brouwerijen adviseren, het op de markt brengen van Dé Bierkaart van Nederland en het importeren en leveren van de Beer Foam Stop. Als het met speciaalbier te maken heeft: bel of mail ons!

Wij zijn

Foto: Rob Oostwegel

Frans Ruiter

Frans is een bierspecialist die al heel lang vanuit Heiloo in de bierwereld actief is. Naast mede-eigenaar van De Bierverbinding is hij van 2000 tot 2013 voorzitter van PINT Regio Noord-Holland geweest. In 2011 is hij tot Lid van Verdienste van PINT* benoemd voor de vele jaren dat hij zich met zijn kennis en kunde geheel belangeloos heeft ingezet voor de vereniging. Hij organiseert sinds februari 2005 maandelijks een bierproefavond in Heiloo, heeft recepten van commerciële bieren ontwikkeld en zelf twee keer een eigen bier op de markt gebracht. Als algemeen bestuurslid is hij actief bij het Nederlands Gilde der Biersommeliers en als penningmeester bij Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Naast internationaal erkend Biersommelier is hij in het bezit van SVH-diploma Cafébedrijf (Basisvakbekwaamheid Horeca en Sociale Hygiëne).

Ron Rabouw

Ron is al sinds 1979 bezig met bier, in de beginjaren uitsluitend gericht op België. In 1984 werd hij het eerste Nederlandse OBP lid (Objectieve Bier Proevers, het huidige Zythos) en in 1985 heeft hij de eerste bierproefcursus van deze vereniging gevolgd. Sindsdien heeft hij al meer dan 100 proefavonden gegeven. In 1993 is hij lid geworden van PINT* en in 2005 is hij toegetreden tot het bestuur van PINT Regio Zuid-Holland, waar hij van 2006 tot 2018 als voorzitter actief is geweest. Hij heeft in 2018 plaatsgenomen in de commissie van het PINT Ledenfestival. Ron is tevens actief bij de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.

Beiden besloten in 2010 “De Bierverbinding” op te richten op basis van hun beider brede en diepe bierkennis en naar aanleiding van hun betere onderlinge kennismaking tijdens StiBON (Stichting Bieropleiding Nederland). Beiden hebben deelgenomen in de pilotgroep van de cursussen van StiBON, zowel in 2009 bij Niveau I (Algemene bierkennis) als in 2011/2012 bij Niveau II (Toegepaste bierkennis). Na afloop hebben ze bijgedragen geleverd aan verbetering en aanvulling van de cursussen en advies gegeven over de cursusinhoud, zowel tekstueel als didactisch. De laatste stap is in 2013 gezet bij de Doemens Academie te Duitsland/Oostenrijk. Deze afronding is ook met goed gevolg voltooid: beide heren zijn gediplomeerd Internationaal Biersommelier!

* PINT is een landelijke bierconsumentenvereniging die de belangen van speciaalbierdrinkers en (kleine) brouwerijen behartigt, waarbij regio Noord-Holland bierfestivals, bierproefavonden, bierdiners, excursies en busreizen organiseert. (Inter)nationaal gerenommeerd is het jaarlijkse Meibockfestival te Amsterdam en steeds groter wordt het tevens jaarlijkse Noord-Hollands Bierfestival te Alkmaar. PINT Regio Zuid-Holland is verantwoordelijk voor het jaarlijkse Winterbierfestival in Gouda (na 25 edities gestopt) en het Oak Aged Beer Festival te Rotterdam.

Foto: Rob Oostwegel