Biercursus
Over de speciaalbierwereld is heel veel te vertellen, en derhalve te leren! Wat betekenen die vermeldingen op het etiket nou? Bier wordt van water, gerst, hop en gist gemaakt, maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk? Pils, Witbier en Bokbier zijn bekend, maar wat voor biersoorten zijn er nog meer?
Allemaal vragen die tijdens een cursus aan de orde komen, met antwoorden die u een veel duidelijkere zaak geven op het product bier.
Hoe werkt het?
Wil je sec de basis weten, dan kan dat in twee avonden gerealiseerd worden. Wil je echt wel meer weten over (speciaal)bier, dan is een cursus over vier avonden aan te raden. Met vrienden, familie, de sportclub, collega’s, mede-cafégangers of een mix daarvan is het leuk zo’n cursus te volgen. Je kunt zelf een team samenstellen. Op die manier kun je er later weer bij elkaar op terugkomen; een soort van kennistoets! In overleg kan worden aangeven wat de wensen zijn. Het enige waarvoor gezorgd hoeft te worden is een cursusruimte, bij voorkeur met spoelmogelijkheid. Indien deze niet voorhanden is kan De Bierverbinding voor een ruimte zorgen uiteraard!
Naast de theorie gaan we uiteraard het nodige proeven!
Aan de orde komen onder andere:
Hoe proef ik bier en wat komt daar allemaal bij kijken?
Proeven doe je niet alleen met je mond, maar met al je zintuigen!- De historie van bier.
Hoe is bier ontstaan, heeft het zich ontwikkeld, en waar staan we nu? - De grondstoffen van bier.
Welke zijn dat, kunnen dat zijn, en wat doen ze met de smaak? - Het brouwproces uitgelegd.
Het proces om te brouwen is complex. Welke stappen zijn er eigenlijk allemaal en wat gebeurt er precies in elke stap? - Opsomming en uitleg verschillende biertypen.
Er zijn 70 tot 100 verschillende biertypen. Welke, en hoe zijn ze gegroepeerd? - Het bewaren / verouderen van bier.
Bier ondergaat net als wijn een smaakevolutie in de loop der tijd. Welke bieren kan ik op welke manier bewaren? En we gaan proeven wat de tijd met bier doet natuurlijk! - Hoe lees ik een bieretiket?
Een bieretiket kan veel elementen bevatten. Wat betekenen al die termen en afkortingen? - Bier aan tafel / bier en spijs combinaties (alleen bij vier avonden).
Met bier kun je oneindig combineren. Waar moet je op letten? We nemen de proef op de som door meerdere combinaties uit te proberen! - Biercocktails (workshop, alleen bij vier avonden).
Dat je met bier véél meer kunt doen dan alleen puur drinken is een feest op zich! We gaan er een aantal maken waarbij je sensorisch ontdekt dat je naar wens kunt sturen met smaken. - Thuisbrouwen.
Optioneel kan er een brouwdag gepland worden. Uiteraard is de keuze van het soort bier dat gebrouwen wordt aan de groep. Na vier à vijf weken gaan we samen het bier op fles afvullen, wat meegenomen mag worden naar huis natuurlijk!
De Bierverbinding zorgt voor:
- PowerPoint ondersteuning via beamer en scherm.
- Cursusmateriaal op papier in een ordner.
- Proefformulieren.
- Te proeven bieren (bij vier avonden ook de biercocktails en bier-/spijscombinaties).
- Glaswerk en spoelmateriaal.
- Overige benodigde materialen.
Prijzen Biercursus*:
Twee cursusavonden:
Van 10 t/m 15 personen: € 75,00 per persoon;
van 16 t/m 20 personen: € 65,00 per persoon;
van 21 t/m 25 personen: € 55,00 per persoon;
van 26 t/m 30 personen: € 45,00 per persoon.
Vier cursusavonden:
Van 10 t/m 15 personen: € 125,00 per persoon;
van 16 t/m 20 personen: € 110,00 per persoon;
van 21 t/m 25 personen: € 95,00 per persoon;
van 26 t/m 30 personen: € 80,00 per persoon.
Thuisbrouwdag:
€ 50,00 per persoon, minimaal 8 personen. Inclusief lunch en gebrouwen bier op fles mee naar huis.
Specifieke wensen?
Afhankelijk van uw wensen kan er maatwerk geleverd worden. De prijs is hiervan afhankelijk en zal na overleg worden voorgelegd.
* Prijzen zijn inclusief BTW. De cursusavonden duren gemiddeld vier uur. Voor groepen kleiner dan 10 personen of groter dan 30 personen is vooraf overleg noodzakelijk.