Voor de derde PINT Online Bierproeverij op 28 mei 2021 heeft Jopen het recept voor een trifle vrijgegeven. Deze trifle kan vooraf gemaakt worden om te combineren met het derde bier die avond: Viva el Rye. 
Let wel: Het maken van de trifle vraagt best wat kunde!

Benodigdheden (voor 4 personen of voor 2 personen die trifles heel lekker vinden):

Patisseriecrème

  • 6 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 5 eierdooiers
  • 100 gram suiker
  • 40 gram bloem
  • 150 gram witte chocolade (in kleine stukjes gehakt of gebroken, dan smelt deze makkelijker in de massa)

Trifle:

  • 4 mooie glazen
  • 4 mandarijnen
  • 150 gram frambozen
  • sap van 2 sinaasappels (gebruik de rasp van één van de sinaasappels voor de crème, pers ‘m daarna uit voor de trifle)
  • 600 ml opgeslagen room
  • 300 gram cake (zelf gemaakt, maar kan natuurlijk ook van de lokale bakker 😉)
  • 4 eetlepels Gospel Gin by Jopen
  • 50 gram witte chocolade (ja, nog eens chocolade, maar deze mag geraspt zijn)

Begin een dag van te voren zodat de trifle goed stevig kan worden.

Start met het maken van de crème patisserie;

  1. Plaats de Viva El Rye in de koeling.
  2. Verwarm de melk in een passende pan op laag vuur.
  3. Verwijder met een klein mesje de zaadjes uit het vanille stokje. Dit gaat het makkelijks door de vanilleboon in de lengte door te snijden. Dan met de achterkant van het mesje, schaap je de zaadjes er uit. (tip: bewaar de overgebleven vanillestokjes in een pot met suiker, zo heb je op een later tijdstip heerlijke vanillesuiker)
  4. Voeg de zaadjes toe aan de melk. Zo kan de vanillesmaak goed in de melk trekken. Kook de melk niet door!
  5. Meng in een keukenmixer met gardes de eierdooiers, sinaasappelrasp en suiker tot een mengel.
  6. Zeef hierover de bloem en meng goed door.
  7. Giet hier voorzichtig de warme vanillemelk op.
  8. Meng grondig.
  9. Giet dit geheel dan weer terug in het pannetje.
  10. Gebruik een spatel(tje) om goed te roeren. Houd het vuur laag. Wanneer de vloeistof begint te prutellen, nog even door roeren.
  11. Zet dan het vuur uit en voeg de 150 gram witte chocolade toe. Ook dit weer goed doorroeren totdat de chocolade opgenomen is in de massa.
  12. Giet het geheel door een zeefje op een schaal. Nu kan de crème afkoelen. Bedek de crème met vershoudfolie of bakpapier. Zo voorkom je een dik vel op de crème.
  13. Laat in de koeling goed koud worden.

Nu de crème in de koeling ligt beginnen we met het fruit.

  1. Schil de mandarijnen en haal alle partjes van elkaar los.
  2. Bewaar deze even in een bakje naast je snijplank.
  3. Pers de sinaasappels uit en bewaar dus het sap.
  4. Snijd de cake in dobbelstenen.
  5. Gebruik je 4 mooiste glazen om de trifle in te ‘bouwen’.
  6. Verdeel in de glazen de helft van de mandarijnpartjes en de helft van de frambozen.
  7. Verdeel hierover de cake dobbelstenen.
  8. Doe in elk glas een lepel met de Gospel Gin by Jopen.
  9. Verdeel het sinaasappelsap over de glazen.
  10. Rasp de helft van de chocolade over de cake.
  11. Leg hier op de overgebleven mandarijnpartjes
  12. Verdeel hier dan weer over de crème patisserie. Met een natte lepel kan je de crème glad strijken in het glas.
  13. Breng hierop met een lepel een mooie dot opgeslagen room.
  14. Decoreer met de overgebleven frambozen.
  15. Besprenkel het geheel met de overgebleven chocoladerasp.
  16. Plaats de glazen in de koeling. Laat dit lekker een dag goed koud staan. Zo wordt het een mooie stevige trifle.

De volgende dag:

De dag is daar! Haal de trifles uit de koeling, steek er een lange sorbet lepel in. Verwen je gasten en/of jezelf met de inmiddels koud geworden Viva El Rye en deze prachtige trifle!

Eet smakelijk en proost!